La celebració es farà aquest dissabte dia 17 i comptarà amb la participació de desenes d’entitats
Castelló de la Plana celebrarà aquest dissabte dia 17 de desembre el 90é aniversari de les Normes de Castelló. Ho farà amb una jornada històrica, organitzada per Castelló per la Llengua i també amb una sèrie d’actes promoguts per Decidim, l’Assemblea Nacional Catalana i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, tal com es pot consultar en aquest enllaç.
Com cada any des del 2011, Castelló per la Llengua, plataforma que aglutina una trentena d’entitats i partits, tornarà a protagonitzar la celebració d’aquesta efemèride, que va suposar la incorporació del valencià, el 1932, al codi gramatical elaborat per Pompeu Fabra i assumit per l’Institut d’Estudis Catalans dues dècades abans.
La capital de la Plana serà el punt de trobada de distints ciutadans del domini lingüístic que protagonitzaran la manifestació i la festa per a celebrar l’aniversari de les Normes de Castelló. A les 17 hores hi haurà la trobada a la Casa Matutano, on s’oferirà una mostra de cultura popular en què participaran la Conlloga Muixeranga, els dimonis de Botafocs i Parint Versos cantant albades. Des del carrer de Cavallers començarà la manifestació que recorrerà la ciutat i que clourà al Recinte de Fires i Mercats, on se celebrarà l’acte polític i la part més festiva del dia amb l’espectacle musical que realitzaran més d’una desena d’artistes.
El lema triat per Castelló per la Llengua és «Una llengua per guanyar», frase inspirada per les reflexions de Joan Fuster, assagista de qui enguany s’ha commemorat el seu centenari i que al llibre Consells, proverbis i insolències, en què es recullen els seus aforismes, es pot llegir la frase que ha desembocat en el lema: «La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar cada dia». Castelló per la Llengua reclama, en aquest sentit, «fer servir la llengua en el nostre dia a dia en tots els àmbits i, col·lectivament, crear espais d’oci en què el valencià siga vehicular». Una crida que també és una reacció als resultats de l’últim estudi de coneixement i ús social del valencià, promogut per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, on s’ha fet visible la davallada de l’ús social de la llengua.
Maria Nebot, portaveu de Castelló per la Llengua i membre també de l’equip directiu d’Escola Valenciana, explica que la voluntat de la plataforma, especialment visible en la manifestació del dissabte, és «aglutinar esforços per a visibilitzar les Normes com una fita històrica i com un element que reconeix la unitat de la llengua». Al voltant de l’efemèride, Castelló per la Llengua ha promogut actes més enllà de la capital de la Plana, en ciutats com ara Barcelona, València, Alacant o en localitats com ara Borriol (Plana Alta), l’Alcora (l’Alcalatén) o Vila-real (Plana Baixa).
Des de l’entitat expliquen que la intenció és que la manifestació interpel·le ciutadans d’arreu del domini lingüístic, atès que l’efemèride ho mereix, si bé la data «no està consolidada en les agendes mentals de la gent de fora de Castelló», admeten. «Però la gent d’ací sí que ho hem aconseguit, i són molts els veïns que hi participaran, tant de la ciutat com dels voltants, així com també hi assistiran diverses entitats dels Països Catalans». De fet, Escola Valenciana celebrarà la seua junta directiva a la capital de la Plana eixe mateix matí, i l’ANC ha organitzat autobusos des del Camp de Tarragona amb socis de l’entitat.
Més enllà del to reivindicatiu, Castelló per la Llengua també farà possible que els actes de la vesprada siguen per a tot tipus de públic. A les 19 hores es farà un acte polític per recordar el 90 aniversari de les Normes de Castelló i també per homenatjar la figura de Joan Fuster, i tot seguit vindran sis hores seguides de música –les entrades es poden adquirir a través d’aquest enllaç– amb la participació d’Al Tall, del projecte coral Parint Versos –pensat per a revalorar la música tradicional valenciana amb veu de dona–, del grup integrat per Mireia Vives, Borja Penalba, Feliu Ventura i David Fernàndez, de JazzWoman, d’Auxili i de La Kinky Band, que tancaran la jornada. «Volem visibilitzar que hi ha molts tipus de música en valencià i de qualitat, capaces d’interpel·lar totes les generacions», afirma Maria Nebot, que també explica que les famílies comptaran amb el seu espai per a poder seure, sopar i gaudir d’una jornada pensada per a tots els públics.
Les Normes de Castelló van servir per dotar la llengua dels valencians d’un cos gramatical que l’unificara amb la resta de territoris del domini lingüístic, i 90 anys després, des de la capital de la Plana, es reivindicarà que continua més viva que mai, però també que cal treballar pel seu futur.
J'ai le plus grand mal à comprendre l'attitude de la droite assimilationniste à l'égard du RPCRAC Lire la suite
...OUVERT. Tel devrait être le nouveau nom de la Martinique !
Lire la suiteIl y a une quatrième raison plus puissante que les trois précédentes réunies. Lire la suite
A quand la continuité territoriale entre Grand-Rivière et Ste Anne ?
Lire la suiteMalgré la rage qui me ronge de voir mon île dévastée par des étrangers venus d'ailleurs qui sont Lire la suite