Els independentistes units davant l’estat francès

Els passats 25 i 26 de febrer es feia el 41è Congrés del FLNKS a Noumea, un congrés de transcendental importància pel futur de l’independentisme i del poble canac en el seu camí cap a la independència. Va ser la primera trobada de la principal organització política després de la de l’agost del 2021, en què es va preparar la campanya del 3er referèndum oficial d’independència. Cal recordar que la Nova Caledònia va patir la Covid molt durament i, tot i això, l’estat francès va mantenir la celebració del referèndum el 12 de desembre del 2021, malgrat les nombroses peticions d’ajornament de part dels independentistes canacs i també internacionals; els independentistes canacs van fer una crida a no votar per no haver pogut fer campanya ni votar en condicions. La participació va ser tan sols del 43% de la població, cosa que hauria d’invalidar totalment els resultats. Malgrat això, el govern francès va donar per bons els resultats del referèndum i això va provocar el trencament de relacions entre els independentistes i l’estat francès. Finalment, el FLNKS va portar les irregularitats a la Cort Internacional de justícia, que segueixen el seu curs.

A la Nova Caledònia hi ha un govern de coalició independentista amb Louis Mapou, del partit Palika i president del govern, i Roch Wamytan, de la Unió Caledonienne i president del Congrés, tots dos membres del FLNKS. Malgrat les diferències polítiques, han prioritzat la unitat per avançar com a poble davant l’estat colonial.

És en aquest context polític que el 41è Congrés del FLNKS ha tingut una excepcionalitat perquè ha marcat els eixos de la reobertura de relacions bilaterals amb l’estat francès després del 2021. En el Congrés hi han participat, per primer cop en molts anys, totes les forces polítiques independentistes, sindicals (amb el principal sindicat, la USTKE), religioses, del Senat Coutumier, ecologistes, artesans i ONGs. La sala del Congrés estava presidida per les banderes dels aliats internacionals del FLNKS i la bandera catalana estelada hi era en un lloc destacat, al costat de la d’altres nacions sense estat. Hi va haver la participació internacional destacada de Leonard Louma, director general de Melanesian Spearhead Group (MSG), grup d’estats melanesis del que forma part el FLNKS. Els més de 500 delegats del FLNKS van votar tornar a negociar amb l’estat francès. Segons explicava a la premsa Pascal Sawa, de la Unió Caledonienne i de la direcció del FLNKS, “Els independentistes canacs ens hem posat d’acord amb els passos a seguir abans d’obrir la fase de discussions bilaterals amb l’estat francès,  aquestes han de ser d'igual a igual entre els representants del poble colonitzat i el colonitzador” (...) ”les condicions per a la reobertura de negociacions han de ser bilaterals i en base a la descolonització, per avançar conjuntament en el marc de la consecució de la plena sobirania i independència“. 

És amb aquest full de ruta unitari i consensuat per totes les forces polítiques de la Nova Caledònia que el FLNKS reprenia els contactes amb l’estat francès a través de Gérald Darmanin, ministre d’Interior i d'UltraMar de l’estat francès, en el seu viatge a la Nova Caledònia a principis de març. Coincidint amb la visita del ministre francès a la Nova Caledònia, Ilham Aliyev, President de la República d'Azerbaidjan a la Cimera dels Països No Alineats a Baku, en què participativa oficialment Mickael Forrest, responsable d’internacional del FLNKS i representant d’afers exteriors de la Nova Caledònia, declarava "Demanem a França que es disculpi i accepti responsabilitats pel seu passat colonial i sagnants crims colonials contra els països del Moviment de Països No Alineats a Àfrica i al sud-est d'Àsia.". 

La segona ronda de converses es faran aquest proper mes d’abril a París, on s’hi desplaçarà una important delegació del FLNKS per discutir amb els representants de l’estat francés. En el marc d’aquestes converses, els independentistes canacs faran diferents trobades a nivell d’institucions arreu d’Europa per explicar el moment polític del procés de descolonització de la Nova Caledònia; una de les visites previstes pels representants del FLNKS serà a Catalunya.

Connexion utilisateur

Dans la même rubrique

Commentaires récents

  • Conférence de Martinique-Ecologie sur l'oeuvre de Frantz Fanon

    TROP DE DEBATS OISEUX...

    Albè

    26/04/2024 - 17:23

    ...dans ce moignon de pays ! Lire la suite

  • Conférence de Martinique-Ecologie sur l'oeuvre de Frantz Fanon

    Vivement que l'OPUSCULE évoqué...

    Frédéric C.

    26/04/2024 - 17:19

    ... paraisse. Y trouvera-t-on une synthèse des débats ? Lire la suite

  • L'Anglais qui proclame "Stop aux bateaux de migrants !"

    NON, ELLE NE LE DOIT PAS !

    Albè

    26/04/2024 - 10:43

    Elle aurait dû avoir expulsé la famille Sunak au Rwanda. Non, plus loin encore : en Namibie. Lire la suite

  • L'Anglais qui proclame "Stop aux bateaux de migrants !"

    De mieux en mieux !

    MAMDIARRA DIAWARA

    26/04/2024 - 09:09

    "L'Angleterre n'est pas et n'a jamais été l'ile de Rishi Sunak".Donc l'Angleterre ne doit pas acc Lire la suite

  • L'Anglais qui proclame "Stop aux bateaux de migrants !"

    "TON ILE" ?

    Albè

    26/04/2024 - 08:11

    L'Angleterre n'est pas et n'a jamais été l'ile de Rishi Sunak ! Lire la suite